Historie

LYNGHOLTS HISTORIE

Huset belv oprindeligt bygget til Pauline i 1938,der ville op og bo på bakken med sin hest. Da hun går bort, køber Litograf I.Chr. Sørensen huset af Paulines arvinger. I første omgang bruges det som feriehus, men i 1969 beslutter I. Chr. Sørensen at flytte sit kendte litrografiske værksted til HjørringI 1972 får bygget Friis og Moltke huset ved siden af. Huset er bygget udfra datidens modernistiske principper og udsmykkes af kunstneren Arne L. Hansen.   

I. Chr. Sørensensen var en anerkendt litigraf, og arbejde sammen med mange af datidens kendte kunstnere (blandt mange Whihelm Freddie, Robert Jacobsen og Henry Herup) og Lyngholt blev derfor brugt til at huse venner og kendte kunstnere. Vendsyssel Kunstmuseum har pga. I Chr.Sørensen en stor grafisk samling. Det Hjørring Grafiske Værksted eksisterer stadig (dog forlængts uden I. Chr. Sørensen der døde i 1985) Der er stadig mulighed for at købe fantastisk grafik. Begge steder er et besøg værd. 

Pauline ville bo på bakken med sin hest


Josephine Baker besøger Lyngholt. Her sammen med I. Christian Sørensen og Axel Lind


Den kendte danske maler Wilhelm Freddie, drikker øl og ryger cigaretter i stuen. 


I. Chr. Sørensen i Nordjyske Stiftidende kort før en Robert Jacobsen udstilling. I baggrunden en fin lyseblå citroen og Gl. Vennebjerg kirke.


Rejsegilde på Lyngholt 1938



Så på den måde gik det til at der på Lyngbakkevej ligger 2 karakteristiske danske boliger fra hver deres tid.

Det ene - et bindingsværkshus fra 1938 og det andet et modernistisk hus fra 1972. 

Det ene i 2 plan, det andet i ét. Det ene med sadel tag, - det andet med fladt tag.

Det ene med små rum og små sprossede vinduer, det andet med åbenplan og med store vinduer.

I dag er Friis og Moltke huset vores private bolig. - og har været det de sidste 6 år. Vi ønsker at bevare stedet og løbende renovere i den originale stil, og indtjeningen ved udlejning går derfor udelukkende til vedligeholdelse og renovering.